> =======================================================
> Felado : [Netherlands]
> Temakor: Re: padlizsan ( 241 sor )
> Idopont: Mon Sep 28 11:24:10 EDT 1998 OTTHON #1328
> Ha jol emlekszem, nem jott valasz (eddig) erre a kerdesre.
> _Anyoka_ hol_ vagy_?
Szervusztok, Dragaim!
Terdig meghatodtam a fenti kerdesen. De tenyleg!!
Azert dugult el a klaviaturam, mert eleg nehez irnom megint.
Kisse felelotlenul viselkedtem a nyaron beultetett hercig kis izuleti
prothesisemmel.
Azt hittem - ahogy azt a professzor ur mondta volt: emberi szami-
tas szerint, ezzel mindent tudok majd csinálni. Es en, mivel embernek
veltem magam, ugy szamitottam, hogy semmi az megspekelni egy es
haromnegyed kulonbozo koru vadnyulat. Nos, rovidre fogva: tevedtem.
Most aztan egy ido ota csak fel kezzel es nehez szivvel potyogtetek
a gepembe. Es raadasul csutortokon minderrol meg szamot is kell
adnom az alkotonak! Ha addigra el nem megy az eddig gyujtott bator-
sagom.
Padlizsan:
Vasarlaskor figyelj arra, hogy csak fenyes, feszes boru, kemeny
es egyontetu lila szinu legyen a valasztottad. Ugyanis, ha fenytelen,
magjai barnak, mar kesernyes es ragos husa van. Kicsi kaloria
ertekevel, nagy rosttartalmaval es dsvmentessegevel alaposan fel-
revezetheted az ehsegerzetedet. Ha fogyokurazni akarsz, idealis
kozremukodore akadtal. Zsir nelkul is keszitheto, jol fuszerezheto.
De ha termeted osztover, s rad ferne nehany kg, akkor megint ot
kell keresned a zoldseges polcokon, mert adottsagsainal fogva
nagy mennyisegu zsirt kepes felvenni, barmely hussal szivesen
tarsul, ezert belekomponalhato a hizokuran levok es a kanadai fa-
vagok etrendjebe is.
Hejat vekonyan hamozd le, a kocsanyat vagd le egy darabka
gyumolcshussal egyetemben. Ha sutni akarod - mert sutheto roston,
serpenyoben egyarant -, akkor vagd ujjnyi szeletekre /1,5 cm-nyire
a vitakat elkerulendo/, gyengen sozd meg es ferdere allitott vago-
alkalmatossagon hagyd pihenni legalabb 10 peret. Igy kicsorog az
esetleges keseruseg belole. Idonkent nyomkodd meg a szeleteket,
hogy hamarabb celt erj.
Grillezett padlizsan:
Az elokeszitett padlizsan szeleteket kend at az alabbi martassal:
4 evokanal olajat keverj ki fel mokkaskanal borssal, fel lime- vagy
citrom levevel, mokkaskanalnyi aprora vagott rozmaringgal es ba-
zsalikommal, ket evokanal paradicsompasztaval, egy gerezd zuzott
fokhagymaval mokkaskkanalnyi cukorral es soval.
Forro grill racsan a husok tarsasagaban susd meg mind a ket
oldalat.
/ A fenti martassal patisszont es zucchinit is suthetsz, so"t, forro
etelizesitos vizben legalabb egy orat piheno szojalapokat is!
Nagy elmenyben lesz reszed! Semmiben sem marad el a husevok
steakjeitol.Vegetarianusoknak ajanlom szeretettel. A grillezett zold-
segek a husokhoz is megfelelo koretkent szerepelhetnek./
Maradek leveshus felhasznalasa
2 evokanal zsiradek, 1 nagy fej hagyma vekonyan felkarikazva,
2 szal sargarepa, 1 szal zellerlevel, egy gerezd fokhagyma,
30 dkg kockara vagott pucer padlizsan, cca 20 dkg maradek fott
hus, so, bors, 1 db husleveskocka vagy etelizesito.
Forrositsd fel a zsiradekot, futtasd meg rajta a hagymat, tedd hozza
a felkarikazott sargarepat, a vekony csikokra vagott zellerszarat, a
zuzott fokhagymat. Kevergesd egy percnyit, majd tedd hozza a
padlizsankockakat. Fedo alatt parold par percig, majd ontsd fel
cca 5 dl vizzel. Ha felforr, izesitsd soval borssal es a husleveskockaval.
Vagd maradek fott/sult hust kockakra es tedd a levesbe annyi idore,
mig atforrosodik. Ha ket kockara vagott krumplit teszel bele, akkor
eleg utana palacsinta vagy waffel/goeffri es kesz az ebed.
> Szoval, tudomasom szerint a padlizsanhoz az alap fuszer a fokhagyma.
Igy van.
Hagymas padlizsan
1 evokanal zsiradek, 1 dl rizs, 2,2 dl forro viz, so, bors, petrezselyemzold,
2 tojas, egy mokkaskanal zsiradek.
35 - 40 dkg padlizsan felszeletelve, besozva, 2 evokanal margarin,
1 nagy fej hagyma vekonyra felcsikozva, 1 gerezd zuzott fokhagyma,
2 db husos paprika csikokra vagva, 2 db paradicsom kockara vagva,
negyed mokkaskanal bors, so.
Microban: Az egy evokanal zsiradekon 2 percg 600 W-on hevitsd at a
megmosott, lecsorgatott rizst, sozd meg, toltsd ra a forro vizet, keverd el
benne a petrezselyemzoldjet es a borsot, majd felforras utan 400 W-on
betakarva cca 15-20 perc alatt fozd puhara.
Mig a rizs fo, az evokanal zsiradekon dinszteld meg a hagymát, add
hozza fokhagymat, keverd el es tedd bele a paprikacsikokat, a para-
dicsomkockakat valamint a sos pihentetesbol lecsogatott padlizsan
szeleteket. Letakarva es idonkent megkeverve dinszteld puhara.
Szord le a borssal es ha kell, sozd meg.
Verd fel a ket tojast keves soval, majd nagy serpenyoben suss belole
vekony rantotta-lepenyt. Leve a tuzrol falapattal vagd aprora, keverd bele
az elkeszult rizsbe.
Talalas: Vekonyan kivajazott merokanalba nyomkodva formazd meg a rizst,
boritsd a tanyérra és tedd melle a padlizsan ragut.
12 °C-ra hutott Tramini felseges kiseroje lehet.
Turos padlizsan
Fel centimeteres papucsokat vagj a padlizsanbol, sozd meg es pihentesd
egy kis ideig.
Fozz 15 percig ket tojast.
30 deka turot torj at es keverj simara ket keshegynyi bors-
sal, egy evokanal aprora vagott kaporral, 1 evokanal aprora vagott
metelohagymaval, 1gerezd - mokkaskanalnyi soval elkevert - zuzott
fokhagymaval es 1 dl tejszinnel. A kihult, meghamozott kemenytojaso-
kat reszeld a fuszeres turoba es keverd el vele.
A padlizsanszeleteket olajjal megkenve susd meg serpenyoben, vagy
grillben racson mind a ket oldalukon.
Talalaskor a turokrembol csinalj halmot a tanyerra es a sult papu-
csokat rendezd kore.
Ehhez is feherbor vagy szensavas uditoital illik.
A receptjeidet nagyon koszonom, Odette! Amint lehet kiprobalom oket.
Remelem az egesz csalad /es persze az Otthon-csalad is/ egeszseges!
Ne engedjetek teret a kosza oszi virusoknak!
Mindenkinek minden jot!
Maria
|