Add meg a címedet, és küldök egy gyűjteményt magánba, levestől a húson át a
még több sütiig.
Aprósütemény gyerekeknek
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók: 20 db elkészítéséhez
1 dl méz, 15 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 1 dl tejföl,
késhegynyi szalalkáli, 8 dkg vaj, 1 tojásfehérje, 8 dkg dió, reszelt
citromhéj, vegyes gyümölcs dzsem
A mézet keverőedénybe helyezzük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot, a
lágy vajat, a szalalkálit és a tejfölt. Megszórjuk a reszelt citromhéjjal,
majd fakanállal habosra keverjük. hozzátesszük a lisztet, majd gyúródeszkára
borítjuk, és puha tésztát gyúrunk belőle. Fél centi vastagra nyújtjuk, és
különböző formákat szaggatunk belőle.
Kikent tepsibe helyezzük és bekenjük tojásfehérjével, majd negyedre vágott
dióval díszítjük. A tepsibe egy órát hagyjuk állni. A sütőt 240 C-ra
hevítjük és belerakjuk a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett, 180 c-ra
viszavesszük a hőt, és rózsaszínűre sütjük.
Kihűlve kettesével megkenjük a gyümölcs dzsemmel és összeragasztjuk. Ez a
sütemény hosszú ideig tárolható.
Diós mézes
Elkészítési idő: 2 óra 10 perc és 3 óra pihentetés
Hozzávalók: 1 kg elkészítéséhez
70 dkg liszt, 1 dl méz, 28 dkg porcukor, 20 dkg dió, őrölt fahéj, őrölt
szegfűszeg, 10 dkg cukrozott reszelt citromhéj, 1 tasak sütőpor, 4 tojás, 1
tojás a kenéshez,
A glazúrhoz 15 dkg porcukor, 4 tojásfehérje, 1 teáskanál kakaópor
A tojásokat keverőtálba öntjük, beleszórjuk a cukrot és a fűszereket, majd a
mézzel együtt habosra keverjük. Hozzátesszük a lisztet, a reszelt, cukrozott
narancshéjat és a sütőport.
Gyúródeszkára borítjuk, és ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és 3
órát pihentetjük.
A masszából dió nagyságú gömböcskéket formálunk és egymástól kis távolságra
kikent tepsibe rakjuk. A sütőt 240°C-ra hevítjük, és a tepsit behelyezzük a
sütőbe. Amikor a tészta felemelkedett a hőt 180°C-ra visszavesszük, és a
tésztát megsütjük.
Még forrón megkenjük felvert tojással, kihűtjük, majd a tojásfehérjéből, a
kakaóporból és a porcukorból készített glazúrral díszítjük.
Jó sütést!
Tamás
|